Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologiya_VSh_Praktikum.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
13 Mб
Скачать

Тема 7. Психологічний аналіз уміння студентів 153

його головних логічних елементів (першооснови, наслідків, доведень тощо). Важливим орієнтиром для розуміння є абзаци, які позначають початок чергового змістового фрагмента викладу. Звичайно вони по­чинаються фразою, що має характер загального положення, яке об­ґрунтовуватиметься або конкретизуватиметься в подальшому тексті.

Особливо слід підкреслити значення детального ознайомлення з ілюстрованим матеріалом у тексті (рисунками, кресленнями, діагра­мами, таблицями тощо). Адже графічний матеріал зазвичай передає квінтесенцію викладу, тобто найсуттєвіші його елементи. Креслення, рисунки допомагають краще зрозуміти будову об'єкта, що вивчається, чіткіше уявити його просторове положення.

Наступний етап - доопрацювання прочитаного. Він полягає в усвідомленні матеріалу. Студентові треба відповісти на такі запитан­ня: Що в новому матеріалі йому хоча б частково відоме, а що повністю і новим? Із чим можна порівняти описане явище? Які є схожі і відмін­ні особливості в порівнюваних предметах або явищах? У чому поля­ки йме головний висновок? Як практично можна застосувати цю зако­номірність? Студент прагне пригадати аналогічні явища або, навпаки, протилежні тим, які вивчає, переосмислити свої життєві спостережен­ня, знайти зв'язок з матеріалом з інших навчальних предметів тощо.

Отже, центральною розумовою операцією на цьому етапі є порів­няння.

Прикінцевий етап - переробка засвоєних знань, тобто їхнє засто­сування під час розв'язання практичних завдань (конструювання, ви­нахідництво, виконання інших творчих робіт).

Вправа «Тренування евристичного мислення»

Евристичність мислення - це здатність мислити по-новому, нешаб­лонно, нетрадиційно, оригінально.

Для перевірки евристичності свого мислення спробуйте розв'язати гри задачі:

Задача 1. Зустрілися двоє друзів дитинства. Між ними відбулася гака розмова:

  • Скільки років ми не бачилися, а в моєму житті нічого не зміни­лося!

  • А в мене вже дочка!

  • І як її ім'я?

  • Як і мамине.

  • Скільки ж Оленці років?

Питання: Як чоловік дізнався ім'я дівчинки?

154 Модуль II. Психологічні засади управління навчальним процесом і діяльністю...

Задача 2. Два чоловіки підійшли до ріки. Біля берега стояв човен, у якому було місце лише для однієї людини. Вони обоє перепливли на човні річку і продовжили свій шлях.

Питання: Як вони це зробили?

Задача 3. Як закреслити, не відриваючи олівця, чотири крапки ква­драта (рис. 7.3) трьома лініями і повернутися у вихідну позицію?

Рис. 7.3. Зразки для проб розв'язання задачі 3

Правильні відповіді: І. Зустрілися чоловік і жінка. 2. Вони піді­йшли до різних (протилежних) берегів і по черзі переправилися. 3.

Рис. 7.4. Правильне розв'язання задачі 3

Вправа «Що таке навчання?»

Ще раз уявіть себе як суб'єкта (а можливо, об'єкта?) власної на­вчально-професійної діяльності. Спробуйте словесно описати те, чим Ви займалися в університеті протягом п'яти курсів. Що для Вас озна­чає «вчитися»? Порівняйте свою відповідь із наведеними нижче. З яким визначенням Ви найбільше погоджуєтеся?

А - Учитися - значить ходити на лекції і семінари.

Б - Учитися - значить заучувати важкий матеріал.

В - Учитися - значить готуватися до іспитів і заліків.

Г - Учитися - значить прагнути зрозуміти новий матеріал.

Д - Учитися - значить присвячувати всі сили і час навчанню.

Якщо Ви вибрали відповідь А, то Ваш підхід до навчання досить пасивний. Звичайно, ходити на лекції і семінари важливо і потрібно, але це не найголовніше. Адже можна і самому визначати собі на­вчальні завдання і вирішувати їх, правда ж?

Якщо Ви вибрали відповідь Б, то це радше схоже на визначення зубріння, а не навчання. Адже Ви не губка, щоб тільки всмоктувати факти і цифри, а людина, здатна думати і розуміти. Всю інформацію можна зберігати, наприклад, у комп'ютері або в книгах, а роль люди­ни - використовувати її.

Соседние файлы в предмете Психология